Auto-światełka na dzień i na noc

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • deespe
    L&K
    S_OCP Member
    • 2007
    • 1468

aha podobno w ASO jak sie poprosi to uruchamiają tą opcje za friko wiec zawsze to jakiś plus
    :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

deespe, To jak chwalisz sie co spaliles :P Bo ja w tym tygodniu nie mialem czasu, robilem co innego, ale jutro zgromadze materialy i w niedziele bedzie juz dzialac :diabelski_usmiech
      Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
        L&K
        S_OCP Member
        • 2007
        • 1468

a tak. spaliłem bezpiecznik od oświetlenia kabiny jak to przy montażu sterownika domykania szyb mi plusik sie o drzwi otarł :P Maicroft, zapraszam do oglądnięcia filmiku jak światełka działają... tam widać czy coś skopałem :wink:

aha i jeszcze lektura do poczytania jak krok po kroku zrobić automacik do światełek oczywiście mojego autorstwa
        :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maicroft
          Moderator
          S_OCP MemberModeratorr
          • 2004
          • 25757
          • Audi

deespe, Widze, ze dodatkowe zabezpieczenie ukladu wylecialo, za to teraz kazdy obwod praktycznie rusza na swoim przekazniku. Niby fajnie, ale na dwoch tez ruszy spokojnie, biorac pod uwage ze on spokojnie 30A ma przeniesc. I jednak mialem racje ze podlaczamy sie pod 87 a nie 87a

Ogólnie układzik chodzi bardzo dobrze w miarę czasu spróbuje dodac do układziku ocpcje sterowania natężeniem świecenia zegarów.

Tego nie rozumie, automat ma sterowac jasniej ciemniej?? Przeciez teraz jest pokretlo, ktore dziala bez zadnych problemow po podlaczeniu tego wszystkiego.

A i dziwi mnie ze trzeba dopiero dodac gazu, zeby zaczelo chodzic u mnie normalnie uruchamia sie na wolnych obrotach
          Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
            L&K
            S_OCP Member
            • 2007
            • 1468

A i dziwi mnie ze trzeba dopiero dodac gazu
            U mnie niby też załącza na niskich obrotach chyba ze kilka godzin nie chodzi auto to potrzebne mu sa ze 2 sec na załączenie.

Widze, ze dodatkowe zabezpieczenie ukladu wylecialo
            jakie dodatkowe zabezpieczenie?? nie bardzo rozumem.... na każdym obwodzie jest bezpiecznik i na niebieskim od szafy tez 5A.

dodac do układziku ocpcje sterowania natężeniem

Chodzi mi oto że teraz nie da się sterować tym pokrętłem od regulacji jasności podświetlenia bo omijamy cały przełącznik świateł... wydaje mi sie ze trzeba przepiąć ze 2 kable w kostce i powinno działać... jeszcze pokombinuje

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

deespe, Bo przedobrzyles z tym podlaczaniem. Trzeba bylo podlaczyc do 58B i nie byloby problemow. Podlaczenie do 58 powoduje podlaczenie pradu na stale i swieci na max Sprawdzalem

O zabezpieczenie chodzi mi, ze teraz nie dajesz bezpiecznikow tylko na diodach
              Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1468

Zamieszczone przez Maicroft
                deespe, Bo przedobrzyles z tym podlaczaniem. Trzeba bylo podlaczyc do 58B i nie byloby problemow. Podlaczenie do 58 powoduje podlaczenie pradu na stale i swieci na max Sprawdzalem
                zaraz zaraz. ja tu w schematach mam ze 58B jest do szafy a 58 do tablicy rejestracyjnej.. wiec czegoś nie rozumiem hmm

a co do bezpieczników to tam nie było ich tylko diody od początku

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

deespe, deespe, Pierwszy schemat mial jeszcze bezpieczniki Ten z pierwszej strony.

Sprawdzalem to kilka razy i podslaczenie zasilania do 58 u mnie uruchamia oswietlenie srodka na max bez mozliwosc regulacji czy cos wiecej, nie pamietam. Podlaczenie 58L 58R oraz 58b powodowalo zaswiecenie postojowek przod i calego tylu oraz oswietlenia wnetrza z regulacja natezenia.
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1468

A tak był z jeden bezpiecznik od Xz ale jak Xz jest na bezpieczniku to poco drugi.

A szanowny kolega ma racje. narysowałem to na zdjęciu bo sygnał idzie na 58 i na PRka do regulacji swiecenia ( u mnie taka zielona kropa) wiec jak sie podłączy tylko na 58 to i tak sygnał pójdzie na blachy i do PRka (czerwona kreska ) :szeroki_usmiech

Fotosik.pl to idealne miejsce na Twoje zdjęcia i realizowanie pasji fotografią.

Brawo dla kolegi za spostrzegawczość!
                    Zaraz poprawie schemacik Teraz to bez diod sie obejdzie bo po co

Komentarz

• jerrydd
                      Classic
                      • 2007
                      • 18

a ja kupiłem automat za 21zł na allegro +6.50 przesyłka
                      mój automat ma jeden + w porównaniu z waszymi pomysłami automatów a mianowicie pomyślcie co bedze jak z jakiegoś powodu jadąć w trasie w nocy zgaśnie wam silnik i stacicie światła co wtedy robicie ?? troche głupio tak 100km/h w nocy jechać bez świateł na zakręcie :shock:
                      u mnie jest tak ze jak zgaśnie sinik to światła sie palą dopiero jak wyjmę klucz to sie wyłączają światła

ja juz dawno zapomniałem o właczniku świateł ten patent sie sprawdza. pozatym za dodatkowe 30 zł mozna mieć tzw. odprowadzanie po podłaczeniu układu do alarmu działa to tak ze jak zamykasz auto to przez 30s paą sie światła fajy bajer

ps.powodzenia na drodze z tym podłaczeniem do lampki alternatora lub samego alternatora
                      octavia 1.6 75km LPG

Komentarz

• Maicroft
                        Moderator
                        S_OCP MemberModeratorr
                        • 2004
                        • 25757
                        • Audi

jerrydd, Zycze powodzenia, ze jednym kablem podlaczysz to do instalacji. Albo rybki albo akwarium Cos musisz zmostkowac.

A to ze swiatla gasna jak wyjmiesz kluczyk to jest najwieksza lipa jaka moze byc, bo jak wlacze radio to tez mi sie swiatla zapala a potem co

Predzej stanie silnik iskrowy niz diesla - sprawdzone wielokrotnie, potem jest tel Grzes wez krawat i przyjedz, bo zgasl i nie chce zapalic :twisted:

Ja tez moge to podlaczyc tak jak Ty masz teraz, tylko ze wlasnie tak nie chcialem i tu jest ta subtelna roznica

P.S. Puki co nie przekroczylem tych 27,5zl za automat
                        Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 1468

Fakt można to zrobić na 1 przekaźniku (tak jak to jest w wersji z ASO) tyle że ten przekaźnik musi mieć przynajmniej 3 komplety zestyków... praktycznie nie do zdobycia (przynajmniej w moim mieście) lub za kilkadziesiąt złotówek. po co? po nic. komu przeszkadzają 4 przekaźniki skoro są schowane i cykają tylko po rozruchu...

Maicroft, heh... i wszystko jasne :szeroki_usmiech

Komentarz

• Robgold
                            Classic
                            • 2007
                            • 19

Zamieszczone przez jerrydd
                            a ja kupiłem automat za 21zł na allegro +6.50 przesyłka
                            mój automat ma jeden + w porównaniu z waszymi pomysłami automatów
                            [ciach]

ps.powodzenia na drodze z tym podłaczeniem do lampki alternatora lub samego alternatora
                            Powodzenia jesli wlaczysz przelacznikiem swiatla i wylaczysz stacyje...swiatla zostana zapalone. W grupie VAG musza byc osobne wyprowadzenia dla + mijania i +postojowych. Tak jest bezpieczniej. mostkowanie przez diody takich duzych pradow to tez nie ciekawa sprawa.

[ Dodano: Sob 24 Mar, 07 02:29 ]
                            Zamieszczone przez deespe
                            aha i jeszcze lektura do poczytania jak krok po kroku zrobić automacik do światełek oczywiście mojego autorstwa
                            http://rapidshare.com/files/22301068...eespe.pdf.html
                            Mozna zaoszczedzic na jednym przekazniku. Do podswietlenia deski wystarczy podlaczyc jedno wyprowadznie od s.postojowych przez diode 1N4001 (na 1A) i spokojnie to bedzie dzialac. Zostanie na piwo

[ Dodano: Sob 24 Mar, 07 02:35 ]
                            Zamieszczone przez roberta
                            a to moja modernizacja do przetestowania wartość do elementów do ustalenia w testach bo sama nie mogę testować bo jestem chora i leże w łóżku
                            schemat poprowiony i części przetestowane
                            sygnał wyłacza się po około 1,5 minuty

Obrazek

roberta
                            Zastap sobie tego Darlingtona komplementarnym Darlingtonem (tzw ukladem Sziklaiego) dzieki temu napiecie polaryzacji spadnie ci do pojedynczego tranzystora) dodatkowo wstaw rezystor miedzy baze a kondensator a wyzuc ten rezystor do rozladowywania. Ten drugi rezystor do wstepnej polaryzacji bazy drugiego tranzystora tez wydaje sie byc zbednym.

Pozdrawiam

Komentarz

• roberta
                              Rider
                              • 2006
                              • 413
                              • Superb III (3V3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez Robgold
                              Zastap sobie tego Darlingtona komplementarnym Darlingtonem (tzw ukladem Sziklaiego) dzieki temu napiecie polaryzacji spadnie ci do pojedynczego tranzystora) dodatkowo wstaw rezystor miedzy baze a kondensator a wyzuc ten rezystor do rozladowywania. Ten drugi rezystor do wstepnej polaryzacji bazy drugiego tranzystora tez wydaje sie byc zbednym.

Pozdrawiam
                              Narysuj swoją propozycję bo ja i tak korzystam z układu o ciągłym sygnale, układ narysowałam na prośbę kolegi z forum i przetestowałam
                              pozdrawiam
                              roberta
                              pozdrawiam
                              roberta

Skoda SuperB 1,4 TSI iV Hybryda

http://chomikuj.pl/Roberta9

Komentarz

• deespe
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 1468

Schemat REAKTYWACJA

Zamieszczam schemat po kompletnej reaktywacji. myślę że to już ostatnia generacja

Komentarz

• roberta
                                  Rider
                                  • 2006
                                  • 413
                                  • Superb III (3V3)
                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

jakby ktoś chciał wyeliminować jeszcze jeden przekaźnik to można kupić (12zł) przekażnik od seata 1LO.906.381 V23134-M52-X245, ten przekaźnik wygląda jak zwykłe przekaźniki samochodowe, ale posiada dwa styki normalnie otwarte, poznać go łatwo po oznaczeniach bo posiada on zaciski 85,86,30,87,i uwaga :shock: 87b
                                  pozdrawiam
                                  roberta
                                  pozdrawiam
                                  roberta

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

deespe, Trzeba bylo wczoraj wrzucic, bo juz poskladalem uklad z dwoch przekaznikow i dziala bardzo dobrze Ciut go przerobilem od tej pierwszej wersji i jest dobrze
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2007
                                      • 1468

roberta, tak są nawet przekaźniki z 4 zestykami tylko przez cenę się ich nie opłaca kupować.
                                      Maicroft, podłączyłeś postojówki pod jeden przekaźnik? można i tak najważniejsze że wszystko działa

pozdro

Komentarz

• roberta
                                        Rider
                                        • 2006
                                        • 413
                                        • Superb III (3V3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez deespe
                                        roberta, tak są nawet przekaźniki z 4 zestykami tylko przez cenę się ich nie opłaca kupować.

pozdro
                                        przekażnik jest w typowej obudowie przekażnika samochodowego (pasuje do podstawki ma pięć nóżek "87b" to ta nóżka która jest po środku) i kosztuje jedyne 12zł
                                        pozdrawiam
                                        roberta
                                        pozdrawiam
                                        roberta

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratorr
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

deespe, Oswietlenie wnetrza oraz postojowki sa na jednym obwodzie, na drugim sa xenony i nie ma zadnych problemow z dzialaniem, poza jednym, w sumie malo istotnym w dzien
                                          Mam wylacznik i zawsze moge wylaczyc automat
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                                            L&K
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 1468

Maicroft, no to tak jak myślałem, a co to za problem??

Komentarz

• Maicroft
                                              Moderator
                                              S_OCP MemberModeratorr
                                              • 2004
                                              • 25757
                                              • Audi

Pisalem juz kiedys.

Przy zwyklych swiatlach nie ma problemu, bo tak jest fabrycznie, przy xenonie jest, bo tak nie powinno byc, a mianowicie: uruchamiaja sie swiatla mijania, chcesz przyswiecic dlugimi, dajesz dzwignie do przodu i zaswiecaja sie dlugie, ale gasna mijania, jak mowie w przypadku xenona tak nie powinno sie robic. Ale biorac pod uwage, ze to nie jest az tak potrzebne, to nie kombinuje Cos musi byc jeszcze pewnie zmostkowane i tyle.
                                              Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                                                L&K
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1468

Maicroft, ale przecież my podłączyliśmy tak jak by się przekręcało pokrętło od świateł. a raczej nie ma różnych pstrykaczy do aut z H4 i zenonami?? :shock:

Komentarz

• Maicroft
                                                  Moderator
                                                  S_OCP MemberModeratorr
                                                  • 2004
                                                  • 25757
                                                  • Audi

deespe, Tego nie wiem, na spocie sprawdze.

A najlepsze bylo dzis wsiadam wieczorem i patrze ze cos swiatla swieca dziwnie, okazalo sie ze jeden z silniczkow stracil ochote do zycia, no coz, przy xenonie on przy kazdym odpaleniu sie rusza, moze nadszedl jego kres.
                                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                                                    L&K
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2007
                                                    • 1468

Maicroft, a ja miałem tak. Wsiadam kiedyś w garażu i odpalam bestię. Bodajże coś tam rozbierałem pod kierownicą. Pyk światełka a tu zaczyna mi coś strzelać... :shock: myślę co to k**** okazało się że prawy nastawnik od regulacji wysokości świateł... nie wiem zębatka czy cuś poszła ale dobrze że został w pozycji 0. Gorzej jak by był na 3 i nie dał się przestawić... heh

Komentarz

Pracuję...